Mungkin bukan semua orang Sabah mengenali artis Malaysia yang asalnya adalah kelahiran anak jati Sabah.Anak jati kelahiran Sabah ini telah pun menaikkan industri muzik dan industri lakonan di Malaysia.Oleh itu,saya ingin berkongsi dengan anda tentang 10 artis Malaysia yang berasal dari sabah.

 

1.Stacy
Stacy adalah penyanyi dan penulis lagu yang semakin terkenal selepas memenangi musim keenam Akademi Fantasia dan album pertama “Aku Stacy” dikeluarkan pada 9 Mac 2009.Dia juga dikenali sebagai “Dancing Queen Malaysia”dan telah dinamakan sebagai “Ratu Pop”.

Sumber : Instagram @stacyanam
Sumber : Instagram @stacyanam

Stacy adalah anak kelahiran jati sabahan dari penampang,Sabah.Dilahirkan pada 18 ogos 1990.Telah pun berkahwin dengan artis iaitu Akim Ahmad dan telah memeluk islam.

2.Wawa Zainal
Nur hawa binti Zainal Abidin atau dikenali sebagai Wawa Zainal adalah seorang pelakon dan model Malaysia.Dia terkenal kerana membawa watak Bunga dalam drama “Ana Lu’lu”.Dilahirkan pada 12 Mac 1991 dan berasal dari Lahad Datu,Sabah. Telah pun berkahwin dengan seorang pelakon dan model lelaki Malaysia iaitu Aeril Zafrel.

Sumber : Instagram @w4w4_zainal

Sebelum memasuki dunia lakonan,Wawa telah pun memasuki industry pemodelan pada usia 12 tahun.Kerjayanya sebagai model hanya sekejap sahaja dan mula berkerja sebagai pelakon untuk  Metrowealth (MIG) dan telah membintangi pelbagai filem dan drama yang dihasilkan oleh syarikat tersebut.

Sumber : Instagram @w4w4_zainal

3.Ayie Elham
Nik Fadlee Elhamshah atau dikenali sebagai  Ayie Floor 88 merupakan vokalis kumpulan Floor 88.Menerusi Floor 88, Ayie memperjuangkan genre muzik pop rock,altenative pop dan rock.Bernaung di bawah syarikat rakaman MVM Production Sdn Bhd dan Universal Music Ltd.

Related image
Sumber : Google

Merupakan pelajar dalam jurusan ijazah Sarjana Muda Teater di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara).Dilahirkan pada 7 Julai 1997 dan berasal dari Tawau,Sabah.

Related image
Sumber : Google

4.Richael Lawrence Gimbang
Richael Lawrence Gimbang atau dikenali sebagai Rich merupakan salah seorang pelajar Akedemi Fantasia musim keempat.Sebelum menyertai Akademi Fantasia,Rich pernah menganggotai band-band “indie” seperti Psyklone dan Estranged.

Image result for rich gimbang
Sumber : Google

Sehingga kini beliau masih menjadi vokalis untuk kumpulan Estranged.Dilahirkan pada 28 Julai 1982 dan berasal dari Penampang,Sabah.Beliau sudah berkahwin dengan artis  Sabah iaitu Velvet Aduk.

Sumber : Instagram @richaelgimbang

5.Bella Astillah
Dayang Nabellah binti Awang Astillah atau lebih terkenal sebagai Bella Astillah merupakan seorang penyanyi dan pelakon wanita Malaysia.Beliau merupakan kakak kepada penyanyi Didi Astillah.

Image result for bella astillah
Sumber : Google

Bella Astillah dilahirkan pada 15 Mac 1994 dan berasal dari Sandakan,Sabah.Beliau masih melibatkan diri dalam industri lakonan dalam drama “Cinta Belum Tamat Tempoh” sebagai Qaisara (2019).

Image result for bella astillah
Sumber : Google

6.Wani Kayrie

Syazwani binti Abdullah atau lebih dikenali sebagai Wani Kayrie merupakan seorang penyanyi wanita Malaysia.Beliau terkenal menerusi lagu “Jangan Jangan”.Wani mula menyanyi seawal usia 6 tahun dan pernah menyertai satu pertandingan nyanyian di Los Angeles,California dan Amerika Syarikat.

Image result for wani kayrie
Sumber : Google
Image result for wani kayrie
Sumber : Google

Beliau mengikat kontrak Bersama Suria Records (SRC) yang pernah di menaungi Datuk Siti Nurhaliza dan seterusnya muncul Bersama single sulungnya “Jangan Jangan”. Selain itu, beliau turut mengambil bahagian dalam program “Big Stage”.

Wani Kayrie memperjuangkan genre pop dan R&B.Dilahirkan pada 17 Mei 2000 dan berasal di Sandakan,Sabah.

7.Andi Bernadee
Andi Azrul bin Andi Mapangile atau dikenali sebagai Andi Bernandee merupakan seorang penyanyi lelaki Malaysia.Beliau terkenal menerusi lagu “Satu Peluang”.Selain tu, Beliau turut mengambil bahagian dalam program “Big Stage”.

Sumber : Instagram @andibernadee

Beliau bernaung di bawah syarikat rakaman Warner Music Malaysia.Bakat Andi dikesan selepas sering memuatnaik video nyanyian di aplikasi karaoke atas talian, Smule. Lagu pertama yang didendangkan beliau ialah “Aku Bukan Abang Toyib” mendapat perhatian umum.

Sumber : Instagram @andibernadee

Beliau terpilih sebagai rakyat Malaysia pertama untuk ditampilkan di iklan Smule secara global dan Andi kembali menjadi tular menerusi video parodi lagu “Tak Tun Tuang”.Beliau dilahirkan pada 30 November 1991 dan berasal dari Kota Kinabalu,Sabah.

8.Wafiy Ilham
Mohd Wafiy Ilhan Johan atau juga dikenali sebagai Wafiy Ilham merupakan artis remaja Malaysia yang menceburi industri seni selepas menyertai program pencarian bakat “Ceria Popstar” di Astro.

Sumber : Instagram @wafiy_ann
Sumber : Instagram @wafiy_ann

Wafiy kini menceburi industri lakonan dan menjadi pelapis kepada pelakon dan penyanyi sedia ada di Malaysia.Selain itu,dia juga telah menjadi pengacara dalam rancangan tv.

Wafiy dilahirkan pada 8 september 2002 dan berasal di Beaufort,Sabah.Tetapi dia menetap di Shah Alam,Selangor.

9.Marsha Milan
Marsha Milan Londoh adalah penyanyi dan pelakon Malaysia.Marsha mendapat perhatian untuk menjadi peserta dalam peraduan pertunjukan realiti Malaysia Akademi Fantasia, Musim 3, di mana dia memenangi tempat keempat.

Image result for marsha milan
Sumber : Google

Pada 2013, Marsha menggelar suara Elsa dalam lagu Malaysia Disney’s Frozen dan menyanyikan lagu judul Bebaskan versi Melayu “Let It Go”, filem Disney kedua yang digelar dalam Bahasa Malaysia untuk pelepasan pawagam selepas Tarzan (1999).

Related image
Sumber: Google

Beliau dilahirkan 6 Discember 1985 dan berasal dari Tamparuli,Sabah.Beliau sebelum ini beragama Kristian dan telah pun memeluk islam selepas berkahwin.

10.Azwan Kombos
Mohamad Al-Azwan bin Kombos merupakan seorang pelakon lelaki Malaysia.Beliau sangat bergiat aktif dalam menceburi dalam industri lakonan.Beliau telah banyak melibatkan diri dalam perfileman,drama  dan telefilem .

Related image
Sumber : Google
Image result for azman kombos
Sumber : Google

Pada tahun 2018, beliau memegang watak sebagai adik inspektor Khai dalam filem “Polis EVO 2” yang diarah oleh Joel Soh Kyle Goonting.Selain itu,Beliau juga pernah berlakon dalam drama “Mak Cun” dan memegang watak sebagai Kamarul pada tahun 2015.

Azwan Kombos adalah anak kelahiran Kota Belud,Sabah dan dilahirkan pada tahun 1985.Beliau sudah berkahwin dengan artis pelakon wanita Malaysia iaitu Ezzaty Abdullah pada tahun 2016.

Kesimpulan

Dengan adanya bakat kelahiran anak jati Sabah ini telah menaikkan industri muzik dan lakonan di Malaysia.Semoga mereka kekal dalam industri yang mereka ceburi.Yang paling penting jati diri sebagai anak sabahan perlu dikekalkan.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here